Geçmişten günümüze bağlantı elemanları çeşitli evrelerden geçmiş ve bugünkü hâline ulaşmıştır. Bağlantı elemanlarının dünden bugüne uzanan detayları hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Bağlantı Elemanlarında Üretim ve Kalite Standartları
Bağlantı elemanlarında üretim ve kalite standartlarını anlamak için tarihsel süreci detaylı değerlendirmekte fayda vardır. Farklı sistemleri, makine parçalarını ve yapıları bir araya getiren bağlantı elemanları kullanım alanlarında hayati bir rol üstlenir. Kullanım alanı geniş olan bağlantı elemanlarının günümüzde çok fazla üreticisi mevcuttur. Geçmişten bugüne baktığımızda üretimin zaman içerisinde arttığını ve günbegün geliştiğini söyleyebiliriz.
Bağlantı elemanlarının tarihçesini incelemeye 1923 yılından itibaren başlayabiliriz. Bu dönemde henüz daha kuruluş aşamasında olan Türkiye’de ciddi sanayi girişimleri 1930’lu yıllardan itibaren başlamıştır.
Ancak ilk olarak bağlantı elemanları üretilmemiştir. Ülke için gerekli olan tekstil, gıda, askeri araç ve mühimmat gibi ürünlerin üretimi yapılmıştır. Bu nedenle gerekli sanayi hamleleri başlayana kadar bağlantı elemanlarının yurt dışından temin edildiğini söylemek mümkündür.
Geçmişten günümüze bağlantı elemanlarının üretimine baktığımızda ilk üretim sürecinin 1970’li yıllarda başladığını söyleyebiliriz. Üretimin başlaması yerli bağlantı elemanlarının farklı sektörlerdeki üretim süreçlerinde kullanılmasını sağladı. 1980’li yıllarda da bağlantı elemanları sınırlı miktarda da olsa üretilmeye devam etmiştir.
1990’lı yıllardan itibaren otomasyon sistemlerinin devreye girmesiyle rekabet gücü yüksek ürünler üretilmiştir. Artık üretilen ürünler yüksek rekabet gücüne sahip olmanın yanı sıra son derece kalitelidir.
2000’li yıllara gelindiğinde firmalar; ISO, DIN ve ASTM gibi kalite standartlarına uygun ürünler üretildi. Kalite standartlarına uygun ve dünya çapında güven kazanan yerli ürünlerde malzeme çeşitliliği her geçen gün arttı.
Paslanmaz çelik ve titanyum gibi güçlü malzemelerin kullanılması, malzeme çeşitliliğine ek olarak önemli bir avantaj sağladı. Üretim sürecinde kullanılan yüksek dayanımlı alaşımlar uzun ömürlü ve sorunsuz bir kullanımın kapılarını aralar.
CNC makineler de bağlantı elemanlarının üretim sürecinde kullanılmaktadır. Bu makineler firmalar tarafından özellikle düşük miktarda üretim söz konusu olduğunda tercih ediliyor. Bunun yanı sıra özel tasarımlar, hassasiyeti yüksek bağlantı elemanları için de CNC makinelere ihtiyaç vardır.
Üreticiler vida, cıvata ve pim gibi bağlantı elemanları için CNC torna makinelerini kullanır. Düz yüzeylere sahip bağlantı elemanlarının imalatında CNC freze makineleri devreye girer. Eğer özel tasarımlı bir ürün çıkarılacaksa CNC işleme merkezleri üretime dâhil edilmektedir.
Seri üretim yapan üreticiler CNC yerine soğuk dövme, otomatik vida makinelerini kullanır. Vida dişi açma gibi işlemlerde kalıplama ve haddeleme teknikleri kullanılmaktadır. Bu işlemleri yapan üreticiler, CNC makinelerini ve otomasyon sistemlerini verimli kullanmak için çalışmaktadır. Bu nedenle uygun sayıda tecrübeli personel görevlendirilir.

Yerli Üretimin Yükselişi ve İhracattaki Rolü
Bağlantı elemanlarının tarihçesi incelenirken yerli üretimin her geçen gün nasıl yükseldiğine değinmeliyiz. Geçmişten günümüze bağlantı elemanları her geçen gün belli bir gelişim izlemektedir. Bağlantı elemanlarının tarihi çok eski değildir. Ancak geçen yüzyılın sonlarında otomatikleşen üretim süreci sayesinde bu alanda önemli bir gelişme yaşanmıştır.
Sektörde yaşanan gelişimin iç talebi karşılaması sonrasında sıra ihracat aşamasına gelmiştir. Yaygın olarak kullanılan çeşitli bağlantı elemanları ülkemizden farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Sanayileşmenin artmasıyla birlikte bağlantı elemanlarına olan talep de artmıştır. Bu durum her yıl yeni üreticilerin ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Bağlantı elemanları üreticileri sanayide artan talebi dört dörtlük bir şekilde karşılamak için her zaman kaliteye önem vermektedir. Talebi hızlı bir şekilde karşılamak isteyen firmalar seri üretime geçmek için ciddi makine ve teknoloji yatırımları yapmıştır. Yüzyılın başlarında ciddi anlamda büyüyen sektörde AR-GE çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.
Türkiye’nin bağlantı elemanı üretim süreci devam ederken belli ülkelere ciddi bir ihracat trafiği yaşanmaktadır. Sektörün ihracat rakamları incelendiğinde Avrupa ve Orta Doğu’da önemli bir yer edindiğimizi söyleyebiliriz. Almanya, Polonya, İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine bağlantı elemanı ihraç ediyoruz. Bu nedenle döviz getirisi en yüksek ürünler arasında bağlantı elemanları da yer alıyor.
Türkiye bağlantı elemanları üretiminde merkez hâline geldi. İlerleyen yıllarda bu durumun devam etmesi bekleniyor. Özellikle yerli hammadde kullanımıyla maliyetleri azaltabilirsek bağlantı elemanları üretiminde lider konuma gelmemiz kolaylaşacaktır.
Katma değeri yüksek ürünler üreterek elde edilen kazancın artırılması da mümkündür. Öte yandan Avrupa ülkelerinin kriterlerine uyum sağlamak da ihracat potansiyelinin korunması açısından önemlidir. Örneğin, yeşil üretim ve sürdürülebilirlik gibi konular önemlidir. Bu nedenle üretimin, Avrupa Birliği tarafından belirlenen kriterlere uygun şekilde yapılması gerekir.
Üretim sürecinde İstanbul, Konya, Bursa gibi üretim üslerinin sektördeki rolü oldukça kritiktir. Bu üretim üsleri; yeterli altyapıya sahip olmaları, iş gücü ve ihracat potansiyeli noktasında ön plana çıkar. İstanbul, Konya ve Bursa’nın bağlantı elemanları imalatındaki rolünü şu şekilde özetleyebiliriz:
- İstanbul, geniş bir tedarik ağına sahiptir. Hammaddeye, yarı mamul malzemelere erişim son derece kolaydır. Isıl işlem ve kaplama gibi aşamalar da geniş tedarik ağı sayesinde kolayca tamamlanmaktadır.
- İstanbul’u lojistik avantajı yönüyle de değerlendirebiliriz. Avrupa, Asya ve Ortadoğu pazarlarına İstanbul üzerinden kolayca ulaşılmaktadır.
- Büyük bağlantı elemanı firmalarının merkezi genellikle İstanbul’da yer alır.
- İkitelli, Pendik ve Gebze bağlantı elemanı imalatında öne çıkan bölgelerdir.
- Konya özellikle son on yıllık zaman diliminde bağlantı elemanları imalatında atağa kalkmıştır.
- Konya’da otomotiv ve makine sanayi kuruluşlarının olması bağlantı elemanlarına yönelik ciddi bir iç talep doğmasını sağlar.
- Üretim maliyetlerinin düşük olması bağlantı elemanları üretimi için Konya’yı cazip hâle getirir.
- Otomotiv üretiminde lider konumda olan Bursa’da da bağlantı elemanlarına yönelik yoğun bir iç talep vardır.
- Bursa nitelikli iş gücüne ulaşım açısından avantajlı bir şehirdir. Ayrıca otomasyona dayalı üretim altyapısı vardır.
Türkiye’nin Toptan Bağlantı Elamanı üreticisi için →→→ En iyi cıvata üreticisi
Kritik Sektörlerle Etkileşim: Otomotivden İnşaata Bağlantı Gücü
Bağlantı elemanlarının tarihçesi incelenirken sektörlerin durumunu da irdelemek gerekir. Geçmişten günümüze bağlantı elemanları farklı sektörlerde önemli bir kullanım alanı bulur.
Bağlantı elemanlarının en sık kullanıldığı sektörlerden biri otomotivdir. Yerli otomobil projelerinin geliştirilmesi ile araçların yanı sıra yedek parça imalat sürecinde de bağlantı elemanlarının kullanımı artar. Yeni nesil otomobil üretim tekniklerinin ortaya çıkması bağlantı elemanları için de ürün çeşitliliğinin artmasını sağlamıştır.
Savunma sanayinde de sıklıkla bağlantı elemanları kullanılmaktadır. Böylesine kritik öneme sahip bir sektörde bağlantı elemanlarının rolü son derece mühimdir. Uçak ve tank gibi savunma araçları zorlu koşullar altında çalışır. Bu araçların dayanıklılığını sürdürebilmesi, ancak kaliteli bağlantı elemanlarıyla mümkündür.
Savunma sanayinde araç güvenliğinin sağlanması ve başarılı çalışmalar yürütülmesi amacıyla kaliteli bağlantı elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu sayede personel güvenliği de artar. Bağlantı elemanlarının kullanıldığı bir diğer sektör de enerjidir.
Enerji santrallerindeki yetkili personeller tarafından dayanıklı bağlantı elemanlarıyla çeşitli kurulumlar yapılmaktadır. Bu kurulumlar sırasında hem insan hem çevre güvenliği için dayanıklılık son derece önemlidir. Enerji iletimi ve dağıtımının hatasız sürdürülmesi çok önemlidir. Bu nedenle genleşmeye dayanıklı ve korozyona karşı dirençli doğru ürünler her zaman tercih edilmelidir.
İnşaat sektöründe bağlantı elemanlarının öneminden bahsederken deprem konusuna değinmeden olmaz. Depremler nedeniyle Türkiye’de ve dünyada birçok insan hayatını kaybeder. Eğer kaliteli bağlantı elemanları kullanılırsa yapıların depreme karşı dayanıklılığı artar. Çünkü yapı elemanları iyi bir şekilde sabitlenir ve güçlendirici bir etki sunar.
Küçük projelerden dev yatırımlara kadar her zaman bağlantı elemanlarıyla karşılaşırsınız. Ancak kullanılan ürünler projeye göre farklılık gösterir. Önemli projeler kapsamında kullanılan bazı bağlantı elemanları şöyledir:
- Yerli otomobil projeleri geliştiren üreticiler farklı özelliklere sahip cıvatalar ve somunlar kullanılır. Özellikle yüksek mukavemetli cıvatalarla şasi, motor bağlantıları yapılmaktadır. Otomobil üreticileri tarafından en sık kullanılan malzemeler rulmanlar ve aks bağlantılarında flanş başlı cıvatalardır.
- Vidalar, perçinler, kaynak pimleri, klipsler ve pullar da yerli otomobil üreticilerinin ihtiyaç duyduğu ekipmanlardır.
- Köprü, viyadük ve metro çalışmalarında yüksek dayanımlı cıvatalar, somunlarla bağlantılar gerçekleştirilmektedir.
- Ekipmanların sabitlenmesi için dübeller ve saplamalara ihtiyaç vardır.
- Mega projelerde de kalite standartlarına uygun ve dayanıklılığı yüksek ürünler proje sahiplerinin her zaman bir numaralı tercihidir.
Geçmişten günümüze bağlantı elemanları gelişip değişirken Nesil Cıvata olarak mega projelere uygun seçkin ürünler üretiyoruz. Kaliteli bağlantı elemanlarımız arasından projeleriniz için seçimler yapabilir ve siparişinizi verebilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: